در بسیاری از مبایعه نامه ها شرطی با این مضمون وجود دارد که: « در صورت عدم تامین وجه چک از طرف خریدار یا هر دلیلی که منجر به عدم پرداخت چکهای موضوع قرارداد گردد، قرارداد مزبور منفسخ است ». مسئله این است که تکلیف فروشنده در صورت عدم پرداخت چک یا چکهای موضوع قرارداد در صورتی که چنین شرطی در آن قید شده باشد چیست و آیا فروشنده مکلف به اخذ رای دادگاه مبنی بر فسخ قرارداد فیمابین می باشد.
در صورتی که چک یا چکهای خریدار منتهی به عدم پرداخت می شود ( یا اصطلاحاً برگشت می خود ) فروشنده باید بلافاصله اظهارنامه ای با موضوع اعلام فسخ قرارداد برای خریدار ارسال نماید و در آن اظهارنامه دلیل فسخ را که مستند به فلان بند قراردادی می باشد همراه با اعلام صریح فسخ ذکر نماید. پس از ارسال اظهارنامه و ابلاغ آن، دادخواست خود را با موضوع « تایید فسخ قرارداد » به طرفیت خریدار مطرح کرده و در دادخواست به تحقق فسخ و ارسال اظهارنامه اشاره می نماید. دادگاه صلاحیتدار نیز با بررسی پرونده و احراز تحقق شرط فسخ و احیاناً استعلام از بانکی که قرار بوده چک در آن وصول شود، رای خود را به تایید فسخ قرارداد فیمابین صادر می کند.
باید توجه داشت که فروشنده نمی تواند به صِرف برگشت چک و بدون گرفتن رای تایید فسخ از دادگاه صالح، ملک خود را به شخص دیگری واگذار نماید.