بسیار اتفاق می افتد که سن واقعی فرد مطابق با سن شناسنامه ای او نیست. خانواده ای را در نظر بگیرید که صاحب دختری شده اند و آن دختر در سنین کودکی به علت بیماری فوت می کند. بعد از چند سال آن خانواده صاحب دختر دیگری می شوند و پدر و مادر به علت کم اطلاعی، کاهلی و .. شناسنامه دختر اول را برای دختر دوم در نظر می گیرند در حالی که فرزند دوم چندین سال از فرزند اول کوچکتر است و چون سن شناسنامه ای وی بیشتر از سن واقعی اوست، در آینده دچار مشکلاتی مانند ازدواج، پیدا کردن شغل و … می شود.
در این فرض شخص مورد نظر برای کم کردن سن خود و ابطال شناسنامه دو راه حل دارد. مورد اول در صورتی است که سن واقعی آن فرد با تاریخ مندرج در شناسنامه وی بیش از پنج سال تفاوت داشته باشد که در این صورت مرجع صالح برای اصلاح سن و ابطال شناسنامه، کمیسیون مستقر در ثبت احوال است که متقاضی با مراجعه به کمیسیون مربوطه و ارائه مدارک مستدل می تواند سن خود را اصلاح نماید.
مورد دوم در صورتی است که سن واقعی متقاضی با سن مندرج در شناسنامه وی کمتر از پنج سال تفاوت داشته باشد که مطابق رای وحدت رویه مورخه 13/04/1374 و اصل 159 قانون اساسی، مرجع صالح رسیدگی به این امر دادگاههای دادگستری است.
در این فرض شخص متقاضی می بایست در دادگاه محل اقامت خود دادخواستی با موضوع « ابطال شناسنامه شماره … از لحاظ تولد و تغییر سن » را به طرفیت اداره ثبت احوال صادر کننده شناسنامه مطرح نماید. دادگاه نیز با بررسی مدارک مربوطه و استماع اظهارات طرفین و ارجاع خواهان به پزشکی قانونی جهت تعیین سن دقیق، رای خود را در این خصوص صادر خواهد کرد.