بسیار شایع است که عدهای از شرکا گرد هم جمع شده و مبادرت به تأسیس یک شرکت سهامی مینمایند. چنانچه اقدامات شرکت مزبور متناسب با موضوع آن پیش رفته و شرکت به سوددهی برسد تمامی شرکا از این امر منتفع خواهند شد.
مشکل زمانی پیش میآید که شرکت سهامی به ثبت رسیده و پس از آن هیچ اقدامی جهت انجام موضوع شرکت انجام نگرفته باشد و یا فعالیتهای شرکت در مدت بیش از یکسال متوقف شود که در این صورت طبیعی است که شرکت مزبور در حالت زیانده قرار میگیرد.
در این فرض هر یک از سهامداران و یا ذینفعان میتواند با تقدیم دادخواستی با موضوع « انحلال شرکت سهامی » صدور حکم بر انحلال آن شرکت را مطابق ماده 201 لایحه اصلاح قسمتی از قانون تجارت با توجه به عدم فعالیت شرکت از تاریخ تأسیس و یا توقف فعالیت آن از دادگاه درخواست نماید.
شعبه رسیدگیکننده نیز حسب مورد با ارجاع امر به کارشناس و یا استعلام از اداره ثبت شرکتها تحقیقات را در این خصوص انجام داده و پس از احراز این موضوع ابتدا مهلت ششماههای جهت رفع موجبات انحلال خواهد داد و در صورتی که موجبات انحلال رفع نشود و فعالیتهای شرکت کماکان متوقف باشد، دست آخر حکم به انحلال شرکت موضوع دعوی صادر خواهد کرد و ضمن صدور حکم به انحلال، مدیر یا مدیران تسویه را جهت انجام امور تسویه شرکت معین مینماید.